TIWAYO - DESERT DREAM

Artiest info
 
facebook
Label: Time And Place Records
distr.: PIAS

Voor leken in de muziekwereld die enkel voortgaan op wat er in de pers geschreven wordt over iemand zou de Franse folk- en soulzanger ‘Tiwayo’ aanzien kunnen worden als een geheime zoon van Janis Joplin en Otis Redding, een kozijn van de ‘Black Keys’ of een neefje van Leonard Cohen. Deze 31-jarige Parijzenaar heeft ‘Tiwayo’ als artiestennaam gekozen, een naam die gevormd werd door de Engelse initialen ‘TYO’ die dan weer staan voor ‘The Young Old’ omdat zijn stem geen leeftijd verraadt.

Hij heeft in de vorige jaren als busker opgetreden in allerlei metrostations in het Verenigde Koninkrijk, Frankrijk en andere Europese landen waarbij hij blues-, gospel-, soul-, rock- en reggaeliedjes uit de sixties en seventies coverde voor een enthousiaste groep toehoorders. Maar daar kan je natuurlijk amper van leven, laat staan betalen voor je verblijf en voor je dagelijkse eten. Dus ging ‘Tiwayo’ eigen nummers schrijven waarvan hij er twaalf opnam op zijn in Memphis voor het legendarische ‘Blue Note’-label gecreëerde debuutalbum “The Gypsy Soul Of Tiwayo” dat begin 2019 werd uitgebracht.

Nu heeft hij tien nieuwe songs opgenomen op een tweede zelf geproducete plaat “Desert Dream” die op 28 april officieel in de betere platenzaken verkrijgbaar zal zijn. Dat het hier om erg knappe songs gaat willen we dan ook graag illustreren aan de hand van drie video’s die we aan deze recensie hebben toegevoegd. Het zijn achtereenvolgens de reeds als singles uitgebrachte liedjes “Lost In The Sun”, “Daughter Of The Stars” en “Soldier Of Love”.

‘Tiwayo’ zingt en speelt op gitaar en basgitaar bij de plaatopname, terwijl het pianowerk afkomstig is van Eli Frot en de drums bespeeld worden door Erwan Morisse. Gladys Germany, Annaelle Solet en ‘Tiwayo’ zelf zorgen voor de backing vocals bij deze stuk voor stuk van een knappe melodie voorziene sfeervolle nummers. In vergelijking met zijn debuutalbum is de nieuwe plaat “Desert Dream” fragieler, intiemer, meer puur en soberder geproducet.

De vakpers is alvast zeer enthousiast over deze plaat en vergelijkt het nieuwe werk van ‘Tiwayo’ met dat van sterren als Tracy Chapman, Sufjan Stevens, ‘Bon Iver’, Ben Harper en zelfs met de romantische songs van Bruce Springsteen en Chris Isaak. Daarmee wordt de lat voor deze Franse singer-songwriter wel zeer hoog gelegd maar oordeelt u misschien best zelf of u zich bij deze vergelijkingen kan aansluiten door naar de video’s te kijken en nadien eventueel nog wat dieper te gaan grasduinen in andere tracks van “Desert Dream”. Zoals in de door ons getipte nummers “Shelter Me”, “Blue Perfection”, “Wait”, “My Love, My Brother”, “Better Days” en “New Dawn”. Mocht het u enigszins interesseren: wij zijn onvoorwaardelijke fans van ‘Tiwayo’!

(valsam)